Kurczak curry w mleczku kokosowym
1 podwójny filet z kurczaka
1 czerwona papryka (można dodać też żółtą)
1 puszka mleczka kokosowego (ja zawsze kupuję w Lidlu)
około 100-130 ml śmietany kremówki
przyprawy na "pastę curry": czosnek, cebula dymka, imbir, curry
cukier trzcinowy
Przepis:
Filet z kurczaka myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, doprawiamy solą i pieprzem. Krótko podsmażamy na oliwie. Dodajemy pokrojoną paprykę i dalej smażymy.
W międzyczasie do małej miseczki wyciskamy kilka ząbków czosnku, bardzo drobno pokrojoną dymkę, spory kawałek utartego imbiru i przyprawę curry. Wszystko razem mieszamy, żeby powstała konsystencja pasty.
Pod koniec smażenia mięsa i papryki dodajemy "pastę", a następnie mleczko kokosowe. Gotujemy tak długo, aż sos będzie miał odpowiednią konsystencję. Na końcu dodajemy kremówkę i dosypujemy cukier trzcinowy do smaku (wystarczy mała ilość cukru).
Podajemy z ryżem. Już na talerzu warto posypać kurczaka jakąś zieleniną, np. posiekaną rukolą.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz